064 122 3 122 info@drmarijadjurovic.rs

Dg: Anorexia nervosa, restriktivni tip

, ,
Anoreksija poremećaji ishrane

Mia je devojčica stara 14 godina koja je već više puta bila bolnički lečena zbog anoreksije.

Prve tegobe u vezi sa ishranom počele u njenoj trinestoj godini. Odlučila da neće da jede nezdravu hranu tipa slatkiša, majoneza, kečapa u čemu su je roditelji podržali. Takođe je htela da do nove godine smrša 2kg, u to vreme je imala 57kg i visinu 166cm, što je u principu težina u referentnim vrednostima ali na gornjoj granici. Nakon toga je počela da izbacuje jednu po jednu namirnicu i da redukuje obroke tako da se obrok svodio na jednu kašiku pirinča dnevno ili tanjir supe dnevno.

Roditelji su se obratili psihijatru i nakon toga je 6 nedelja ležala u bolnici na dečijem psihijatrijskom odeljenju, nakon čega je po rečima roditelja jela, ali je bila jako opterećena školom. Učila je po ceo dan, iznova ponavljala gradivo, nikad nije bila sigurna da je dovoljno naučila. Zatim je hospitalizovana na pedijatriji više puta. Nakon toga odlazi sa roditeljima na more kada je izubila više od 2 kg i ubrzo za dva dana još 1,7kg. U to vreme intenzivno vežba, ali jede, međutim  unosi vrlo malo vode ne više od 200ml. “Smislila” je vežbu koju može da radi dok sedi i razgovara sa nekim a da ta osoba to ne primeti, kontrahujući mišiće stomaka.  Javlja se intenzivan  strah od hrane i debljine i  preplavljuju je  misli da je debela. Neraspoložena je nervozna. Uz sve to ispoljava izrežanu opsesivno kompulzivnu simptomatologiju.: često kuca u drvo, ljubi ikonu, namešta se u stolici jer smatra da će se nešto loše desiti njenoj porodici ako ne vrši ove radnje. Udara se po glavi kad je nervozna; uglavnom u vezi škole. U poslednje vreme povremeno “priča ružne reči ocu”. Javljaju joj se misli i strah da hranu može da unese i kroz kožu npr. kada dira domaće životinje plaši se da ako im dodirne usta uneće ono što su one jele, takodje ako se uhvati za kvaku nakon što ju je držao neko ko je neposredno pre toga jeo strahuje da se ne ugoji. Ruke pere nekoliko puta pre jela i nekoliko puta posle. Ne želi da maže kremu na ruke koja joj je propisana zbog dermatitisa jer misli da je napravljena od svinjske masti i da i na taj način može da se ugoji.  Ako oseti miris hrane razmišlja o tome da bi i tako mogla da je unese i na taj način i da se ugoji.

Uglavnom je tužna, bezvoljna, slabo se druži sa decom iz škole. U svom je svetu, ispunjenom strahovima, mislima o hrani i ritualima.

Mia je devjčica čije je lečenje i dalje u toku. Ona je ispoljila izraženu kliničku sliku bolesti u godinama kada anoreksija najčešće i počinje. Stanje adolescantkinje je komplikovano opsesivno kompulzivnom simptomatologijom, ruminacije i kompulzije su uglavnom vezane za  hranu i strah od dobijanja na težini i zdravlje ukućana.  Poslednjih godinu dana lečenja je medikamentoznom terapijom- antidepresivi iz grupe SSRI  i atipičnni antipsihotik, uz česte hospitalizacije, uz periode pobojšanja i pogoršanja.  Dobri prognostički znaci: uzrast od 14 godina i dobra porodična situacija, saradljivost roditelja. Loši prognostički znaci: dugotrajnost simptoma, rezistentnost na terapiju  i komorbiditet u vidu opsesivno kompulzivnog poremećaja.

Skills

Posted on

December 15, 2015