064 122 3 122 info@drmarijadjurovic.rs

Narcistički poremećaj ličnosti – kako da ga prepoznate

Narcistički poremećaj ličnosti predstavlja jedan od nekoliko tipova poremećaja ličnosti. Poremećaji ličnosti su stanja u kojima ljudi imaju osobine koje čine da se osećaju i ponašaju na društveno uznemirujući način, i ograničavaju im sposobnost da funkcionišu u vezama i drugim oblastima života, kao što su posao ili škola.

Ako imate narcistički poremećaj ličnosti, možete biti uobraženi, hvalisavi ili pretenciozni. Često preuzimate kontrolu tokom razgovora (“držite banku”). Možete omalovažavati ljude koje smatrate za inferiorne. Možete imati osećaj da imate posebna prava tj. privilegije, a kad ih ne dobijete, možete postati nestrpljivi i ljuti. Možete insistirati da imate “od svega najbolje”, npr. najbolji auto, medicinsku negu itd.

Istovremeno imate problem sa podnošenjem svega što se može smatrati kao kritika. Takođe, možete imati osećaj nesigurnosti, sramote, ranjivosti i poniženja. Da bi se bolje osećali, možete reagovatii besno, sa prezorom i željom da ponizite drugu osobu kako bi se Vi osećali superiorno. Možete se osećati depresivno i neraspoloženo zato što niste dostigli savršenstvo.

Prema dijagnostičkim kriterijumima (DSM-5 Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) Američkog udruženja psihijatara, narcistički poremećaj ličnosti ima sledeće karakteristike, koje možete prepoznati:

·      Imate prenaglašen osećaj samopoštovanja

·      Očekujete da budete prepoznati kao superiorna osoba, iako nemate postignuća koja ukazuju na to

·      Preuveličavate svoja postignuća i  talenata

·      Preokupirani ste fantazijama o uspehu, moći, lepoti itd.

·      Verujete da ste superiorni i da vas jedino mogu razumeti isto takvi “posebni “ljudi, sa kojima se jedino možete povezati

·      Zahtevate stalno divljenje

·      Imati osećaj da Vam pripadaju posebna prava tj. privilegija

·      Očekujete specijalne usluge i bezrezervno poštovanje Vaših očekivanja

·      Iskorišćavate drugih da biste dobili ono što želite

·      Nesposobni ste ili nespremni da prepoznate potrebe i osećanja drugih osoba

·      Zavidite drugima verujući da oni zavide Vama

·      Ponašate se arogantno ili nadmeno

Iako neke karakteristike narcističkog poremećaja ličnosti mogu izgledati kao da imate samopouzdanje, to nije isto i ne treba ih mešati. Narcistički poremećaj ličnosti prelazi granicu zdravog samopouzdanja i prerasta u visoko mišljenje o sebi, stavljajući sebe na prvo mesto, ceneći sebe više nego druge osobe.

Kada se javiti lekaru?

Kada imate narcistički poremećaj ličnosti, ne želite da mislite da bilo šta može biti pogrešno, to se ne bi uklapalo u Vašu sliku o sebi kao moćnoj i savršenoj osobi. Osobe sa narcističkim poremećajem ličnosti najčešće se javljaju lekaru kada se pojave simptomi depresije – često zbog doživljenih kritika ili odbijanja.

Ako prepoznate aspekte Vaše ličnosti koji su uobičajeni za narcistički poremećaj ličnosti, ili kada ste preplavljeni tugom, razmišljajte o tome da se javite Vašem lekaru odnosno psihijatru.

SIMPI 2024.

SIMPI 2024.

11.aprila 2024.godine je održan „Drugi nacionalni simpozijum sa međunarodnim učešćem o poremećajima ishrane i gojaznosti “ u Beogradu, u hotelu M. 🥼Na simpozijumu su predstavljena aktuelna saznanja iz psihijatrije i drugih medicinskih grana. Predavanja su održali...