064 122 3 122 info@drmarijadjurovic.rs

Tretman ćutanjem: omiljeno oružje narcisoidnih osoba

Tretman ćutanjem je oblik emocionalnog zlostavljanja koji primenjuju osobe sa narcističkim poremećajem.  Osobe koje su u vezi sa narcisom, tretman ćutanjem mogu doživeti kao jedan od najtežih oblika kažnjavanja.  Tretman ćutanjem:

a. postavlja zlostavljača u poziciju kontrolora,

b. suprimira i utišava namere druge osobe,

c. pomaže narcisu da izbegne rešavanje konflikta/ličnu odgovornost/kompromis,

d. kažnjava drugu osobu (“žrtvu”).

Tretman ćutanjem je jedna od pasivno-agresivnih taktika. Narcisoidne osobe sprovodiće je danima i nedeljama, bez ikakvog objašnjenja u cilju kontrole i demoralisanja svojih partnera. Pojedini je smatraju najtežim oblikom emocionalnog zlostavljanja. “Žrtva” koja može imati visoku emocionalnu inteligenciju, empatiju, veštine rešavanja sukoba, i spremnost na kompromis, može uložiti velike napore da bi odgovorila na zaglušujuću tišinu. Ona će prvo obasipati narcističku osobu pozivima i porukama putem e-mejla ili telefona, da bi razrešila nesporazume, a nailaziće vrlo često samo na nadmenost, prezir i ćutanje. U suštini, poruka narcisoidne osobe je jedno krajnje neodobravanje, u meri da ćutanje čini “žrtvu” tako beznačajnom, da se ona ignoriše, i u očima narcističke osobe “žrtva” je manje ili više nepostojeća.

Emocionalna zrelost narcističke osobe je slična detetu uzrasta od 5 godina koji ljutito odbija da se igra sa vršnjacima u pesku zbog beznačajnih razloga.  Dalja komunikacija nije moguća bez  odluke narcisa da “žrtvi da drugu šansu”. Na taj način narcisi neguju lažni osećaj kontrole. Često će narcisoidna osoba zahtevati da se “žrtva” izvini za bilo kakav prekršaj koji je možda počinila (“žrtva” je možda postavila ograničenje ili uvela granicu od emocionalnog zlostavljanja). Ponekad će narcistička osoba odlučiti da prekine odnos kada partner postavi ultimatum, ili kada rešenje nesporazuma zahteva kompromis. Narcisoidna osoba će radije prekinuti vezu nega da bude potencijalno napuštena.

Navedena su četiri najčešća primera tretmana ćutanjem odnosno ignorisanja i namernog udaljavanja koje možete prepoznati. U suštini cilj je manipulacija i kontrola nad drugom osobom.

1. Manipulacija ćutanjem: kada zlostavljač odbija da razgovara sa Vama određeno vreme jer odbijate da se složite sa njegovim zahtevima (npr. majka Vas zove da Božić provedete kod nje. Vi ne možete, a njena reakcija je odbijanje Vaših poziva, I odbijanje komunikcije u potpunosti)

2. Kažnjavanje ćutanjem: kada zlostavljač odbija da razgovara sa Vama zato što ste rekli ili uradili nešto što mu ne odgovara i neće prihvatiti nijedno razumno ni iskreno izvinjenje (npr. niste se našli sa prijateljem i propustili ste utakmicu jer niste stigli na vreme čak i ako imate opravdan razlog i iskreno se izvinjavate)

3. Kažnjavanje i srozavanje samopouzdanja: kada ste rekli ili učinili nešto što takvoj osobi ne prija, a ona Vam neće reći šta je to što ste rekli ili uradili, ostavljajući Vas nemoćnim da se izvinite (npr. kada Vaš partner odbija da razgovara sa Vama. Kada ga pitate šta ga muči, odgovara “Ako ti je stalo do mene ili me voliš, znala bi šta me muči” “Da se brineš izvinila bi se za ono što si uradila”; ili na Vaše pitanje odgovara ćutanjem).

4. Srozavanje samopouzdanja: kada zlostavljač potpuno ignoriše šta ste rekli, menja temu razgovora ili ne odgovara na pitanje koje generalno zahteva odgovor. Ovo je omiljena taktika infantilnih narcisa (npr. na poslu je potreban radnik sa veštinama koje Vi posedujete. Vi se javljate dizanjem ruke i kažete “Ja to mogu”, šef ignoriše i ponaša se kao da ništa nije video ni čuo).

Kako se nositi sa ćutanjem narcisoidne osobe? Ćutanje je oblik emocionalnog zlostavljanja koji niko ne zaslužuje i ne treba da toleriše. Ako osoba doživi ovo odsustvo komunikacije, to je siguran znak da treba da prekine takav odnos, krene dalje i zaceli rane. Onima koji napuštaju ovakav toksični odnos mnogi terapeuti savetuju da treba da razumeju da narcisoidne osobe nisu razvile sposobnost izražavanja empatije, reciprociteta i spremnost na kompromis U procesu oporavka se može osećati žalost zbog gubitka veze koja u suštini nije ni postojala, odnosno bila je jednosmerna, u korist podizanja ega narcisoidne osobe. U trenutku kada se partner ne slaže sa narcističkom osobom ili postavi zdrave granice, narcisodna osoba razvija arsenal taktika zlostavljanja. Ćutanje je omiljeno oružje.

Nikada ne prihvatajte emocionalno zlostavljanje. Stupajte u zdrave odnose sa nekim ko može da komunicira na zreo, emocionalno zdrav način. Ne zaslužujete ništa manje.

SIMPI 2024.

SIMPI 2024.

11.aprila 2024.godine je održan „Drugi nacionalni simpozijum sa međunarodnim učešćem o poremećajima ishrane i gojaznosti “ u Beogradu, u hotelu M. 🥼Na simpozijumu su predstavljena aktuelna saznanja iz psihijatrije i drugih medicinskih grana. Predavanja su održali...