064 122 3 122 info@drmarijadjurovic.rs

Karakteristike porodica obolelih od poremećaja ishrane

Porodice osoba bolesnih od anoreksije na prvi pogled izgledaju skladno. Do pojave bolesti, devojka sa anoreksijom je bila dobro, poslušno dete, “dete za primer“, ispunjavala je sva očekivanja svojih roditelja. Međutim osoba obolela od anoreksije svoje roditelje vidi kao zahtevne, želi da ispuni njihova očekivanja, druži se sa decom koja se roditeljima dopadaju, bavi se aktivnostima koja oni cene. Izbegava konflikte sa roditeljima i ispunjava njihove želje.

To su porodice u kojima nije poželjno izražavati snažna osećanja. Isprepletenost i povezanost članova “anoreksičnih porodica“, uočljiv nedostatak generacijskih, ali i ličnih granica. Svaki član porodice preterano je uključen u život drugih članova do te mere da skoro nema odvojenog identiteta od porodičnog matriksa. Lojalnost porodici se visoko vrednuje, samostalnost se ne podržava i osuđuje verbalno ili neverbalno.

Porodice devojaka obolelih od bulimije su nešto drugačije. One su raznovrsnije, sukobi su otvoreni, grubi, vidljivi na prvi pogled. Često neki od članova porodice ima problem sa drogom, alkoholom, ili su prisutni i ozbiljniji psihijatrijski poremećaji, npr. depresija, alkoholizam. U porodicama bulimičnih pacijentkinja se dešava i zlostavljanje dece i to emocionalno,fizičko ili seksualno. Porodice su često nepotpune, a roditelji zanemaruju decu.

SIMPI 2024.

SIMPI 2024.

11.aprila 2024.godine je održan „Drugi nacionalni simpozijum sa međunarodnim učešćem o poremećajima ishrane i gojaznosti “ u Beogradu, u hotelu M. 🥼Na simpozijumu su predstavljena aktuelna saznanja iz psihijatrije i drugih medicinskih grana. Predavanja su održali...