064 122 3 122 info@drmarijadjurovic.rs

Flunirin caps.(Fluoxetine hydrochloride)

Flunirin spada u grupu SSRI antidepresiva. Koristi se u terapiji:

epizoda velike depresije
depresivne faze bipolarnog afektivnog poremećaja (u kombinaciji sa drugim lekovima)
predmenstrualnog sindroma (PMS)
paničnog poremećaja
posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP)
socijalne fobije
opsesivno kompulzivnog poremećaja (OKP)
bulimije nervoze
generalizovanog anksioznog poremećaja (GAP)
dismorfofobije

Odobren je i za lečenje raznih poremećaja (gore navedenih) kod osoba mlađih od 18 godina.

Kako se dozira?

Početna doza iznosi od 20 mg dnevno. Doza se može postepeno povećavti do maksimalnih 80 mg. Terapijska doza za lečenje bulimije je najčešće 60mg, mada se poboljšanje može postiči poneka već sa dozom od 20mg. Lek se uzima svakodnevno, najčešće ujutru, ali je moguće vreme uzimanja leka prilagoditi pacijentu, npr. eventualno u podne ukoliko su bulimični simptomi izrženiji u tim satima. Starijim osobama i pacijentima sa bolestima jetre ili epilepsijom, doza mora da se redukuje.

Kada se postiže terapijski efekat i koliko traje terapija?

Terapijski efekat nastaje nakon 2 do 4 nedelje od početka primene. Ukoliko ne dodje do poboljšanja simptoma posle 6 do 8 nedelja, neophodno je povećati dozu ili preći na drugi antidepresiv. Ako lek dovodi do željenog efekta, potrebno je koristiti ga minimalno 6 meseci a po potrebi i duže.   U slučaju da u anamnezi postoji više depresivnih epizoda, može biti potrebno da se lečenje produži na neodređeni period, što važi i za anksiozne poremećaje,bulimiju, OKP i dismorfofobiju.

Neželjena dejstva

Česte neželjene reakcije na fluoksetin su različite seksualne disfunkcije (odložena ejakulacija, erektilna disfunkcija, smanjen libido, anorgazmija), gastrointestinalne tegobe (mučnina, dijareja, smanjen apetit..), insomnija, agitacija, glavobolja, tremor, vrtoglavica i znojenje. Neželjeni efekti ne ne javljaju kod svakog i ukoliko se i pojave, potrebno je pokazati strpljenje jer se uglavnom brzo povlače. Moguće je i smanjiti dozu leka na 10 mg do povlačenja neželjenih efekata, i ostati na toj dozi ako ima terapijski efekat, ili je postupno povećavati ako nema. Ako do prestanka neželjenih dejstava ne dođe nakon par nedelja, oni se mogu tretirati drugim lekovima, ali najčešće je bolje preći na drugi antidepresiv.

Interakcije sa drugim lekovima?

Oprez ukoliko ste prethodno bili na terapiji nekim drugim antidepresivnom ili aktuelno koristite neki od antidepresiva.

Nikako ne smete da koristite fluoksetin istovremeno sa MAO inhibitorima (podgrupa antidepresiva), kao ni minimum dve nedelje nakon prestanka njihove upotrebe. Pauza izmedju ove dve različite grupe važi i u obrnutom smeru, odnosno, makon upotrebe fluoksetina, sa MAO inhibitorima može da se počne nakon najmanje 5 nedelja.

Istovremeno sa sertralinom ne smete da koristite i pimozid i tioridazin (antipsihotici, nisu registrovani u Srbiji). Potreban je oprez, ako se istovremeno piju TCA (triciklični antidepresivi) i antikoagulansi (varfarin, acetilsalicilna kiselina…).

Ukidanje terapije?

Kako se lek i njegovi aktivni metaboliti dugo zadržavaju u organizmu (i do 15 dana) i iz njega postepeno eliminišu, tako se i samo dejstvo postepeno smanjuje od prestanka terapije. Zato najčešće neće doći do ispoljavanja simptoma obustave pri naglom ukidanju, pa sa terapijom može jednostavno da se prestane onog trenutka kad lekar proceni da je vreme.

Pored Flunirina u  Srbiji su registrovani i Flunisan i Flusetin.

Dozni oblici: film tablete, tablete i kapsule od 20mg. Najbolji oblik leka je u kapsuliranoj formi, jedina mana je što ne može da se uzme manja doza od 20mg.

I na kraju najvažnije LEK  SE NE SME UZIMATI “NA SVOJU RUKU“ BEZ KONSULTACIJE PSIHIJATRA.

SIMPI 2024.

SIMPI 2024.

11.aprila 2024.godine je održan „Drugi nacionalni simpozijum sa međunarodnim učešćem o poremećajima ishrane i gojaznosti “ u Beogradu, u hotelu M. 🥼Na simpozijumu su predstavljena aktuelna saznanja iz psihijatrije i drugih medicinskih grana. Predavanja su održali...