064 122 3 122 info@drmarijadjurovic.rs

Farmakoterapija gojaznosti

Kada je u pitanju lečenje gojaznosti, svako od nas ima nekoliko pitanja. Po nama je najvažnije da dobijemo odgovore na sledeća:

Da li spadam u gojazne?

Ako je vrednost Vašeg Indeksa telesne mase (BMI) 30 kg/ m2 i veća, Vi spadate u grupu gojaznih.                      

Zašto da lečim gojaznost? 

Zato što je gojaznost, posle pušenja cigareta, drugi vodeći uzrok smrti, na koji možemo da utičemo. Gojaznost povećava rizik od nastanka mnogih oboljenja: šećerna bolest, povišen arterijski pritisak, moždani udar, nealkoholna masna jetra, osteoartritis i određene vrste karcinoma (debelo crevo, dojka i dr.)

Da li je dovoljno da uzimam lekove?

Lekovi protiv gojaznosti nisu „čarobne pilule” i od njih ne treba očekivati čuda. Međutim, u kombinaciji sa promenom načina ishrane (ishrana sa smanjenim unosom kalorija) i fizičkom aktivnošću (dozirana fizička aktivnost) koji se određuju za svaku osobu pojedinično,  mogu se postići odlični efekti koji će ispuniti Vaša očekivanja.

Da li su lekovi za gojaznost za mene?

Da, ako imate Indeks telesne mase (BMI) barem 30kg/m2 i veći. Takođe, lekovi su za Vas i ako imate niži indeks telesne mase (od 27 kg/m2) ali i neko od oboljenja koja su povezana sa gojaznošću (npr. šećerna bolest, hipertenzija).

Kako deluju ovi lekovi i da li mogu da uzimam bilo koji od njih?

Odgovarajuća regulatorna tela daju odobrenje za primenu lekova. Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) je odobrila svih 5 lekova za lečenje gojaznosti koji su navedeni u tekstu, a Evropska agencija za lekove (EMA) 3 (naltrekson/bupropion, liraglutid i orlistat). Zato ne treba da Vas zbuni činjenica da se u različitim zemljama koriste različiti lekovi, a neki novi se i dalje ispituju u kliničkim ispitivanjima. Ovi lekovi najčešće deluju na nivou mozga ili creva i to sledećim mehanizmima:

  • smanjenjem apetita (Fentermin+Topiramat: fentermin stimuliše oslobađanje noradrenalina smanjujući apetit, dok je topiramat antikonvulziv koji nepoznatim  mehanzmom potencira efekte fentermina;  Naltrekson+Bupropion: kombinacija dva leka od kojih je prvi opiodni antagonist, a drugi inhibitor preuzimanja dopamina i noradrenalina. U kombinaciji izazivaju smanjenje osećaja gladi); 
  • povećanjem osećaja sitosti (Lorcaserin selektivno aktivira serotoninske 5-HT2C receptore u delu mozga koji se zove hipotalamas, a koji kontroliše apetit, i tako smanjuje apetit i povećava osećaj sitosti)
  • sprečavanjem resorpcije masti (Orlistat inhibiše pankreasnu lipazu i tako utiče na resorpciju masti, takođe smanjuje i resorpciju liposolubilnih vitamina)
  • usporavanjem pražnjenja želudca (Liraglutid je agonist tzv. GLP-1 receptora, pored gojaznosti koristi se u lečenju šećerne bolesti tip 2; primenjuje se putem injekcija). 

Navedene lekove NIKAKO NEMOJTE UZIMATI NA SVOJU RUKU. Lekar će na osnovu pregleda, i saznanja o vašim eventualnim drugim oboljenjima, kao i o drugim lekovima keje uzimate, doneti odluku koji je lek za lečenje gojaznosti najbolji za Vas.

Kako ću znati da ovi lekovi deluju?

Odgovor Vašeg organizma na ove lekevo treba proceniti nakon 12 nedelja primene. Po pravilu, smatra se da ako se postigne više od 5% gubitka telesne mase znači da lek deluje, u suprotnom treba da prekinete njegovo uzimanje. Prema istraživanjima, nakon jedne godine, osobe koje uzimaju lekove uz pomenute promene načina života izgube u proseku između 3% i 12% više od početne telesne težine u odnosu na one koji samo promene način života, odnosno ne uzimaju lekove. U slučaju da izostane uspeh primenjenih lekova, kod izrazito gojaznih osoba dolazi u obzir hirurško lečenje gojaznosti.

Da li ove lekove mogu da koristim ako sam u drugom stanju?

NE. Ove lekove ne smete koristiti u trudnoći.

SIMPI 2024.

SIMPI 2024.

11.aprila 2024.godine je održan „Drugi nacionalni simpozijum sa međunarodnim učešćem o poremećajima ishrane i gojaznosti “ u Beogradu, u hotelu M. 🥼Na simpozijumu su predstavljena aktuelna saznanja iz psihijatrije i drugih medicinskih grana. Predavanja su održali...